Stacaravan / Chalet dakpanplaten

Dakpanplaten zijn kunstmatige dakpannen gemaakt van gegalvaniseerd plaatstaal of kunststof. Ze zijn vooral populair voor het bedekken van stacaravans en tuinhuisjes. Het materiaal is in de vorm van dakpannen geperst, waardoor een dak met dakpanplaten nauwelijks te onderscheiden is van een dak met ‘gewone’ dakpannen. In een enkele plaat zitten meerdere ‘dakpannen’ geperst, waardoor met een beperkt aantal platen het dak te leggen is.
 
Om roestvorming te voorkomen en/of de platen schoon te houden, zijn dakpanplaten meestal voorzien van een coating en een gegalvaniseerde laag. Omdat het in principe geen natuurlijke producten zijn, kunnen dakpanplaten in een groter aantal kleuren geleverd worden dan stenen dakpannen. In veel gevallen zit er in de platen ook een regengoot ingebouwd, zodat vochtproblemen tot een minimum beperkt blijven en de afwatering goed geregeld is.
 
Dakpanplaten kunnen meestal op maat besteld worden, maar in veel gevallen moet er later nog geknipt worden in de platen. In een dergelijk geval is het belangrijk dat de platen nooit worden doorgeslepen met een slijpschijf (flexs) of decoupeerzaag, omdat dit de beschermende toplaag kan aantasten. Gebruik in plaats daarvan een knabbelschaar of speciaal metaalzaagblad. Eventuele metaalscherven of stofdeeltjes die na het bewerken achterblijven op de platen, dienen te worden verwijderd. Doet u dit niet, dan kunnen de deeltjes gaan roesten en de coating van de dakpanplaten beschadigen. Kijk daarnaast uit met schoonmaken; bepaalde agressieve schoonmaakmiddelen kunnen de coating aantasten. Mocht de plaat alsnog beschadigd raken, dan zijn er speciale verfpotjes in de handel om de boel weer op te lappen.
 
bij het plaatsen van dakpanplaten, dient u op een aantal zaken te letten:
• Vocht: om vochtproblemen te voorkomen, dient u in de meeste gevallen eerst een onderfolie te plaatsen. Deze folie zorgt ervoor dat condensvorming wordt afgeremd, waardoor vocht zich niet in de dakisolatie kan werken. Let er bij het plaatsen van de onderfolie op dat u voldoende ruimte overlaat (~5cm tussen folie en voor ventilatie.
• De eerste plaat: het is van groot belang dat de eerste plaat zeer secuur gelegd wordt. Doet u dit niet, dan kan een fout zich vermenigvuldigen en het uiteindelijke resultaat danig verpesten.
• Hellingshoek: dakpanplaten kunnen geplaatst worden op een helling van minimaal 7 a 8 graden zonder dat de zijkanten afgekit hoeven te worden.
• Schroeven: draai de schroeven stevig aan, maar kijk uit dat de sluitingsring niet krom trekt. Gebruik niet te weinig schroeven, omdat u anders geluidsoverlast kunt krijgen ten gevolge van speling. Ook voorkomt u hiermee problemen met harde wind. De beste plaats van de schroeven is net onder de horizontale lijn van de ‘dakpannen’.
• De nokken: plaats eventuele nokstukken als laatste. Zet de nokstukken vast aan de onderliggende dakpanplaten.
• Windveer: als uw gevel lager is dan uw dak, wat meestal het geval is, heeft u een windveer nodig. Plaatst u deze niet, dan is de kans groot dat de wind onder de beplating komt en grote schade aanricht. Windveren zijn in dezelfde kleur als de dakpanplaten leverbaar.